top of page

Amatör Denizci Olup Dünyayı Gezmek

Yazarın fotoğrafı: FerroFerro

Güncelleme tarihi: 23 Tem 2019


amatör denizci ruhu ile yelkenli tekne kaptanı olarak dünyayı gezmek

Yelkenli Tekne Kaptanı Olmanın 2 Adımı

Amatör Denizci Olmak


İlk kez direksiyonun başına geçtiğiniz anı hatırlayın. Bisikletin pedalına bastığınız ilk anda duyduğunuz heyecan unutulur mu? İlk kez kokpite geçip yalnız uçuşunu yapacak pilotu bir düşünün :)


Yelkenli bir teknenin kaptanı olmak; işte tüm bu heyecanların toplamıdır. Yelkenli kanatlarınızla uçmak, kocaman bir direksiyonla dümen suyunda oluşacak yakamoza merhaba diyebilmektir. Masmavi sularda, yemyeşil bir doğada özgürlüğü damarlarınıza kadar hissetmektir.


Dünya’nın farklı kıtalarında, farklı bölgelerinde birbirinden güzel rotalarda özgürce dümen tutmak istemez miydiniz? Biz çok istedik :)


Bu yolculuğa nasıl çıkarsınız? Nasıl yelkenli bir teknenin kaptanı olursunuz? Yelkenli tekne kaptanı olabilmek için hangi eğitimleri ve hangi belgeleri almalısınız hepsi yazımızda.


Sizi aramızda görmekten mutluluk duyarız :)



Birinci Adım: 3 Eğitimi de Alın

yelkenli tekne kaptanı olmak için hangi eğitimleri alacağınıza karar verin.

Temel, İleri ve Yatçılık eğitimlerini alın. Bu eğitimlerde teknenizi çok iyi tanımanızın yanında denizcilik bilgilerinizi de geliştireceksiniz.


Kaptan siz olacaksınız ve tüm dinamikleri bilmeniz gerekiyor. Dinamikler demişken sadece tekne ile ilgili değil deniz, hava ve yön bilmeniz önemli.


Bunun için en az Temel Düzey Yelken derslerinizi tamamlamış olmanız gerekiyor. En az diyoruz çünkü yatçılık eğitimine geçmek için bu tamamlanması gereken bir adım.


Daha sonra İleri Düzey Yelken eğitimini almanızı öneriyoruz. Kurslar, normalde temel düzeyden hemen sonra Yatçılık Eğtimine alabiliyorlar. Ancak ileri düzey yelken eğitimi ile yelkenli tekne dinamiklerine daha hakim bir kaptan olacaksınız.



Eğitimlerin İçeriği Ne Olacak

yelkenli tekne kaptanı olmak için temel, ileri ve yatçılık eğitimlerini almanız gerekir.

Temel Düzey Yelken Eğitimi

Bu eğitimde denizciliğin temellerini atarken yelkenli bir tekneyi de en iyi şekilde tanırsınız.


Tekne, tekne çeşitleri ve donanımları, yelkenli çalışma prensipleri, seyir çeşitleri ve manevralar, giriş seviyesi yelken trimleri, yol hakları, rüzgar bilgisi, rüzgar yönleri, temel düğümler, ayrılma ve yanaşma temel bilgiler ve atlanmaması gereken camadan konusu bu eğitimin ana başlıklarını oluşturuyor.


İlk dümen tutacağınız kısım da bu bölümde. Çok heyecanlı :)


  • Temel düzey eÄŸitime 12-16 saat arası zaman harcamanız yeterli olur. Dersler 3’er saat olarak planlanır ve bu ortalama 3-5 ders anlamına geliyor.

  • Temel eÄŸitimde 6-7m’lik küçük teknelerin kullanılması dinamikleri daha iyi anlamanızı saÄŸlar. Profesyonel eÄŸitim kuruluÅŸları da temel düzeyde bu tip tekneleri kullanırlar.


İleri Düzey Yelken Eğitimi

İleri seviye yelken eğitiminde ise ileri trim teknikleri ve balon kullanımı ana başlıkları oluşturacak. Balon tipleri, balon donatma, balon trimi, balon seyri konularında uzmanlaşacak, bol bol mil alacaksınız.


  • Temel düzey eÄŸitiminde öğrendiklerinizi de pekiÅŸtireceÄŸiniz ve geliÅŸtireceÄŸiniz bu eÄŸitime 16 saatinizi ayırmanızı öneriyoruz.

  • Küçük teknelerde yapılan tüm hareketlerin sonuçları büyük teknelere göre çok daha hızlı ve hissedilebilir olacağından bu dinamiklerin bu tip teknelerde öğrenilmesi daha avantajlı diyebiliriz.


Yatçılık Eğitimi

Artık büyük bir tekneye geçmenin vakti geldi :) Teknenizi sadece seyir donanımları ile değil elektrik tesisatından mutfak donanımlarına kadar inceleyecek ve herşeyi ile siz idare edebilecek seviyeye geleceksiniz.


  • Yatçılık eÄŸitimine 8-10 saatinizi verdikten sonra bol bol Pratik yapmanız, sürekli kendinizi geliÅŸtirmeniz gerekiyor.


Eğtimde; yelkenli yatın tüm bölümleri ve donanımları, güvenlik ekipmanları, mutfak ekipmanları, elektrik tesisatı, motor bilgisi, harita kullanımı, navigasyon, telsiz kullanımı, geçiş üstünlükleri, deniz ve çevre temizliği, atık uygulamaları, yakıt alma, boşaltma, açık denizde seyir ve planlaması, yanaşma, demirleme ve gece seyri konularında uzmanlaşacaksınız.



İkinci Adım : Amatör Denizci Belgelerinizi Alın

ulusal sularda ADB ve KMT geçerli iken, uluslararası sularda IYT ve ICC belgeleri almanız gerekiyor.

Amatör denizci belgelerine sahip bir kişi yerel ve uluslararası kurallara göre en fazla 24 metre uzunluğa kadar özel tekne kullanabilir.


Ulusal ve uluslararası amatör denizci belgelerinden birini veya her ikisini birden tercih edebilirsiniz. Hangi belgeleri almanız gerektiğiyle ilgili kendinize bir soru sormanız gerekiyor.


Uluslararası Sularda Tekne Kiralayacak Mısınız?


Cevabınız evet ise sizi ulusal amatör denizci belgesinin yanında* IYT ve ICC almayı önereceğiz. Çünkü ADB’nin malesef birçok ülkede akreditasyonu** bulunmuyor ve kiralamalarda genellikle geçerli olmuyor.


Uluslararası belge almanız, uygulamalı eğitimler sonrasında belge almanız anlamına geliyor. Denize çıkmaya daha hazır oluyorsunuz. Çünkü eğitimler ve sınavlar alacağınız belge tipine göre 1 yada 2 hafta teknede konaklamalı gerçekleşiyor.


Yani hem tatil hem belge aynı anda geliyor :)


Ulusal Amatör Denizci Belgeleri ADB (Amatör Denizci Belgesi) KMT (Kısa Mesafe Telsiz Belgesi)

Uluslararası Amatör Denizci Belgeleri IYT (International Yacht Training) ICC (International Certificate of Competency)(Avrupa Birliği Kaptan (Skipper) Ehliyeti)

ADB ve teknenizde VHF telsiz donanımı var ise bunu kullanabilecek bir KMT belgesi almanız gerekir. Kaptan sadece ADB’ye sahip ise mürettebattaki herhangi bir kişide KMT sahibi olma koşulu aranır.


Peki IYT ehliyeti ve ICC ehliyeti nedir? Özel tekne sınıfı için IYT sertifikaları nelerdir? Hangisini veya hangilerini almalısınız?


Biz ilk aşamada Bareboat Skipper, ICC ve VHF ehliyetlerini öneriyoruz.


  • Flotilla Skipper Bir filo beraberinde boyu 24 mt’ye kadar olan özel teknelerde kaptanlık veya gözcülük yapabilirsiniz. Kıyıdan en fazla 20 mil açıkta ve orta hava/deniz koÅŸulları olmalıdır. Deneyimli bir komodor liderliÄŸinde kurulmuÅŸ filoda kaptan olarak denize çıkabilirsiniz. Akdeniz ve Karayipler’de filo gezilerinin yaygın olduÄŸunu duyduk.


  • Bareboat Skipper Orta deniz ve hava koÅŸullarında, kıyıdan en fazla 20 mil açığa kadar en fazla 24mt boyunda teknelere kaptanlık yapabilirsiniz. Bu programı bitiren adaylar ICC ehliyetine de baÅŸvurmaya hak kazanıyor. Bu grupta VHF telsiz ehliyetini de almanız bekleniyor.


  • ICC Avrupa BirliÄŸinde tekne kullanmak için mecburi olan bu ehliyet aslında BirleÅŸmiÅŸ milletlerin 19 ve 40. anlaÅŸmalarına imza atmış tüm ülkelerde geçerli uluslararası bir ehliyettir. IYT ehliyeti alınırken opsiyonel olarak bu ehliyeti de alabilrsiniz.


  • VHF International Crew ve üstü her ehliyet için VHF (telsiz) ehliyeti olması zorunludur. EÄŸer yoksa VHF kursuna katılarak VHF ehliyeti sahibi olabilirsiniz.


  • Yachtmaster Coastal 24mt ye kadar olan teknelerde ve en yakın kıyıdan 60 mil uzaÄŸa kadar kaptanlık yapmanıza izin verir. Bu ehliyeti alabilmek için 800 mil ve 30 günlük tekne kullanma tecrübenizin olması gerekli.


  • Yachtmaster Offshore 24mt’ye kadar olan teknelerde ve kıyıdan 150 mil’e kadar kaptanlık yapabilirsiniz.


  • Yachtmaster Ocean 24mt’ye kadar olan teknelerde herhangi bir mil sınırı olmadan kaptanlık yapabilirsiniz.


Şu anda tek yapmanız gereken eğitimlerinize başlamak ve hangi belgenin size uygun olduğuna eğitim alırken karar vermek. Daha sonra ilk kaptanı olacağınız yelken rotasına :)



Denizleriniz sakin olsun,

Sevgilerimizle.



*Uluslararası belgeleri tercih edecek okurlarımıza ADB’yi de alın diyoruz. Hem ülkemizin tek geçerli belgesi hem de ülkemiz denizciliğine destek vermis oluyorsunuz.


**Hırvatistan’da ADB akreditasyonu tamamlanmış. Artık Türk Amatör Denizcileri Adriyatik denizinde rahatlıkla tekne kiralayabilecekler.

3.191 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page