top of page
Yazarın fotoğrafıFerro

7 Adımda Kıçtan Kara Demirleme

Güncelleme tarihi: 1 Haz 2020


yelkenli tekneyi kıçtan kara bağlamak

Özellikle yoğun bölgelerde demirleme oldukça stresli olabiliyor. Bu yazımızda kolay ve stressiz bir şekilde tekne kıçtan kara nasıl yapılır konusuna değineceğiz.


En güvenli demirleme tekniklerinden kıçtan kara bağlanmanın işte en güvenli 7 adımı.



Kıçtan Kara Bağlanmak

Yüksek sezon dönemlerinde en güzel demirleme yerlerinde yer bulmak oldukça zorlaşabiliyor. Bu yüzden kıçtan kara bağlanmakta bir o kadar yaygınlaşıyor.


Kıç halatlarınızı kayalara ya da şanşlıysanız bağlanma halkalarına bağlayarak güvenli bir şekilde bir koya çok sayıda tekne demirleyebilir.


Ağaçlara hem güvensiz oldukları için hem de doğayı korumak amacıyla kıçtan kara bağlanmayınız.


Demirleme her zaman kolay ve rahat olmayabilir. Rüzgar açısına göre kendinizi yan tekneye doğru sürüklenirken bulabilirsiniz. Bolca demirleme manevrası yapmak durumunda kalabilirsiniz.


Demirlemenin sorunsuz, sakin ve güvenli bir şekilde yapılabilmesi için 7 adıma kıçtan kara demirleme yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.



1.Hazır Olmak Önemlidir

Demirleyeceğiniz alanın genel özelliklerini rota planlama aşamasında iyice çalışın. Demirleme alanına gelmeden alan hakkında önemli bilgileri iyi bilmeniz çok önemli.


Alana geldiğinizde kısa bir planlama yapın ve ekibinizle paylaşın.


Demirlemeye yaklaşmadan önce koltuk halatlarınızı hazırladığınızdan emin olun. Halatın bir ucundan başlayarak diğer ucuna kadar elle kontrol edip halatı düzeltin ve bota alın.



2.Bağları Bilmek ve Neta Olmak

Koltuk halatlarını bağlamak üzere karaya gidecek kişi dingi motoru kullanırken, veya kürek çekerken halatlarda oluşacak düğümleri çözmekle uğraşamazlar. Halatlarınız her zaman neta olsun.


Tekneden ayrılmadan hangi bağ ile bağlanacak olduğunuzu ve bu bağı atmayı bildiğinizden emin olun.


Kıçtan kara bağlanmada sık kullanılacak bağlardan izbarço ve anele bağında uzmanlaşın.



3.Demirleyeceğiniz Noktayı Keşfedin

Tekneyi sabitlemek istediğiniz noktaya gelin.


Üzerinde durun, etrafı acele etmeden tanıyın. Koltuk halatını bağlayacağınız alanı görün.


Bu noktaya göre demirleme manevrası yapacaksınız. Noktayı unutmamak için İskele ve sancak taraflarından kerteriz alın. Bot ile karaya gidecek adamınızla bu nokta üzerinde mutabakat sağlayın.



4.Botu Gönderin

Karaya bağı atacak kişiyi bot ile gönderin. Bot'a hazırladığınız halatın tamamını verdiniz. Ucunu teknenize bağlamayın ya da teknede bırakmayın.


Bot, karaya giderek karaya atılacak bağı atacak ve demirleme noktasında sizinle buluşacak. Halatın ucunu sizinle buluştuğunda verecek.


Bu yaklaşım sizin demir noktasında yüzücü göndererek beklemenizi ve kayma riskinizi de ortadan kaldırmış olacak.



5.Demirleme Manevrası

Rüzgarı tam baş taraftan almanız beklenir. Alamıyorsanız karayı doksan derece kesen dikey çizgi ile rüzgar çizgisinin tam ortasında bir çizgi oluşturabilirsiniz.


En az 3 önerilen 4 tekne boyu ileri gideceksiniz. Derinliği kontol edin. Demirinizi bırakmaya başlayın. Derinlik kadar demir bıraktığınızda rolantide tornistan vermeye başlayabilirsiniz. Böylelikle demiri sererek demirleyeceğiniz alana doğru gelmiş olacaksınız.


Bu sırada bot, demirleme noktasında sizi karşılamak için bekliyor. Demiri sererek o noktaya doğru ilerleyin.


Demirleme komutları konusunda ekip ile işaretlerle anlaşabilmeniz konusunda da çalışın. Koyda gürültü yapmamanızı sağlayacak ve demirleme komutları konusunda sizi ve ekibinizi bir adım ileri taşıyacaktır.



6.Kıçtan 45 Derece Açı

İlk koltuk halatını rüzgar üzerine bağlanacak şekilde kıçtan 45 derece açı ile karaya bağlamış olun.


Bottan tekne üzerine alacağınız halat ucu ile bağınızı atabilirsiniz.


Çoğu zaman gerekmese de rüzgar yönünün değişeceği veya sert rüzgar beklendiği durumlarda ikinci koltuk halatını rüzgar altı tarafa atın.



7.Demirlemenin Son Adımı

Demir zinciri açısını kontol edin. Boşluk var ise ırgat ile boşunu alın. Denize açılı bir şekilde giriyorsa gergin demektir. Konaklayacağınız süre boyunca ırgat üzerinde yük bırakmayın.


Bir halat ile zincirden koç boynuzuna atacağınız bir bağ ırgatınızın arıza yapmasına engel olacaktır.



Bu şekilde demir atmaya alışınca küçük ve güzel koyları ziyaret etme konusunda daha cesur hissedeceksiniz.



Nerelere demir atacağınızı ise yelken rotaları bölümünde bulabilirsiniz :)

2.453 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page