Hedef, Yelkenli ile Açık Denizler!
Bir yelkenli kiralayıp açık denizlerin keyfini doyasıya çıkarmak istediğinizi duyar gibiyiz. Dünyanın en güzel rotalarında dümen tutmak gerçekten hayal değil. Hem de tek başınıza tüm özgürlüğünüzü yanınıza alarak :)
Çokça istemek önemli. Kaptan olma hayaliniz varsa güzel ama bir o kadar da disiplinli olacağınız bir yola girmek üzeresiniz :) Denizcilik, denizci olmak çok ciddi bir konu. İyi bir eğitim almalı ve her katettiğiniz mil’de öğrenmeye açık olmalısınız.
Peki ilk kez tek başınıza seyir deneyimi için hangi adımların tamam olduğundan emin olmalısınız? 9 adımdan oluşan bu kontrol listesini not edip bize de tamamladıkça yazarsınız aşırı mutlu oluruz :)
Aramıza hoşgeldin Kaptan!
1.Size Uygun Amatör Denizci Belgesini Alın
Amatör denizci belgelerinizi alın. Henüz belgelerinizi almadıysanız amatör denizci olmak yazımıza bir göz atın deriz. Burada almanız gereken eğitimler konusunda da bilgi sahibi olacaksınız.
Eğtimlerde sabretmeyi öğrenecek, psikolojik sınırlarınızı görecek ve engin denizcilik bilgileri ile donanacaksınız.
2.Kaptan Her Zaman iyi Bir Planlayıcıdır
Rota çizmeyi iyi öğrenin. Hava ve navigasyon bilgileri ile donanın!
Manuel navigasyon araçlarını zevkle kullanın.
Kaptan olmak sadece navigasyon öğrenip belirli bir rotada yol alabilmek demek değildir.
Hava durumuna göre zaman planı yapabilmektir. Yemek planı, alışveriş planı, enerji planlama, atık su planlama, su tüketimi planlama bilmek demektir.
Ekibin tüm sorumluluğunu hissetmektir.
Teknenize hakim olduğunuzu kanıtlayın. Sonrasında tüm dış faktörlere ;)
3.Yelkenle İlgili Denizcilik Terimlerine Hakim Olun
Hedefimiz dünya rotaları. Kesinlikle lokal kalmayın. Her coğrafyanın kendine has güzellikleri var. Hem Türkçe hem İngilizce terimlere hakim olun.
4.Tekne Teslim Alma Konusunu İyi Bilin
Dünyanın dört bir yanında yelken açmak için yelkenli kiralayın. Biz tekne almaya bu sebeple karşıyız :) Zaten nerede o bütçe değil mi?
Kiralık bir tekneyi teslim alma adımlarını iyi bilin. Her şeyi bilmek zorunda değilsiniz evet ama iyi bir hazırlık süreci sizi oldukça rahatlatacak. Biz de buradayız hiç merak etmeyin :) Bol bol yazın bize :)
Tekneye ait envanter listesini önceden talep edebilir ve çalışabilirsiniz. Teknik brifing için de hazırlıklı olmanız işlerinizi oldukça kolaylaştıracak.
5.Olağanüstü Durumlara Nasıl Tepki Vereceğinizi Bilin
Denize adam düşürdüğünüzde izlemeniz gereken prosedürleri bilin. Telsiz kullanma ve acil durum senaryolarında izlemeniz gereken yollar konusunda iyi olun.
Sert havaya maruz kalacağınız durumlarda hazırlık süreçlerini iyi bilin.
Denizde iseniz en kötüsüne hazırlıklı olun ama en iyisini de yaşamaktan geri durmayın.
6.İyi Kaptan İlkyardım Bilir
İlkyardım öğrenin. Hem karada hem denizde hayat kurtarmaya hazır hissedin.
İyi bir kaptan olun.
7.Yanaşma, Ayrılma ve Demirleme
Tek kelime ile ustalaşın. En çok kazanın yaşandığı alan yanaşma ve ayrılmalardır. Marina çıkışlarında kesinlikle palamar botu desteği talep edin. Kendinizi güvende hissetmediğiniz pozisyonlara girmeyin.
Düşünebilecek kadar yavaş, tekne söz dinleyecek kadar hızlı olun! Bu dengeyi yakaladıktan sonra hazırım demekten hiç çekinmeyin.
8.Seyir Defteri
Seyir defterinde yer alan tüm bilgilere hakim olun ve kayıt tutun. Kayıt tutmak seyir hakimiyetinizi artıracaktır.
9.Evrak İşlerine Hakim Olun
Tekne belge ve dökümanlarına, gümrük ve marina evrak gereksinimlerine hakim olun. Seyir planlama aşamasında evraklarınızın kopyalarından kaçar tane almanız gerektiğini de planlayacaksınız.
Denizde karşılaşmak ve bir de selamlaşmak dileğiyle,
Sevgiyle kalın.
Comments