Türkiye; Doğu ve Batı’nın buluşma noktası, kültür ve mitoloji ülkesi, 5.000 yıllık tarihi mirası, muhteşem denizleri ve doğasıyla yelkencileri keşfe çağırıyor.
Doğa, kültür, tarih, inanç ve fikirlerdeki inanılmaz çeşitlilik sebebiyle gezginler bazen Türkiye’yi “seslerin, kokuların ve insanların en olası kombinasyonlarının senfonisi” olarak tanımlıyor.
Türkiye kıyıları basit bir yelken bölgesi olmasıyla deneyimsiz yelkencilere bile rahat bir keşif imkanı sunuyor. Mavinin ve yeşilin her tonunu bir arada görebileceğiniz bu bölgede seyir keyfinin tadına varmak için yazımıza bir göz atın.
Türkiye’de Yelken Sezonu
Türkiye'de yelken sezonu nisan ayında başlayıp kasım ayına kadar devam ediyor. Yaz aylarında yelken için rüzgar koşulları ideal. Meltem rüzgarları 3-4 Bft’de, çoğunlukla kuzeyden esiyor. Yine de Temmuz ve Ağustos aylarında Körfez dışındaki Meltem rüzgarlarını küçümsememekte fayda var :)
Kıyı şeridinin şekline bağlı olarak, Türkiye’de farklı yerel rüzgar koşulları oluşabiliyor. İlkbahar veya Sonbahar’da yelken açacaksanız Lodos’a (Güneydoğu rüzgarları) karşı dikkatli olmanızı öneririz. Bu dönemlerde barometreyi dikkatli incelemeli ve Lodos ilan edilirse güvenli bir limanda beklemelisiniz. Bu şekilde geçiş dönemlerinde düzenli olarak hava ve rüzgar tahminlerini dinlemeyi ihmal etmeyin.
Türkiye’de yaz ayları az yağışlı, uzun ve sıcak geçer. Genellikle 27 ile 33°C arasında ve sürekli güneşlidir. Su sıcaklığı 20°C civarında olduğu için Kasım ayında bile denize girebilirsiniz.
Yaz sezonu yelken yapmak için en çok tercih edilen dönemdir. Sezon boyunca yoğunluk yaşanabilir, bu yüzden marinalara önceden rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederiz.
Türkiye Yelken Bölgeleri
Türkiye kıyı şeridi İyonya Kıyıları, Karia Kıyıları, Batı Likya Kıyıları ve Doğu Likya kıyıları olmak üzere dört farklı yelken bölgesine ayrılmıştır.
Kıyı şeridi boyunca marinalar oldukça modern ve olanakları gelişmiştir. Marinalara ek olarak demirlenebilecek çok sayıda korunaklı koy bulunur. İzmir, Bodrum, Dalaman ve Antalya havalimanlarından istediğiniz marinaya ulaşarak yelken seyrinin keyfine başlayabilirsiniz.
1. İyonya Kıyıları
İyonya kıyıları İzmir’den Bodrum yarımadasının batı yakasına kadar uzanır. Bölgedeki popüler bölgeler; İzmir, Foça, Urla, Çeşme, Sığacık, Kuşadası, Didim, Güllük, Bodrum, Torba, ve Gümüslük’tür.
İzmir ve Kuşadası çevresindeki kuzey bölgelerini keşfetmek isteyenler için ana limanlar Port Alaçatı ve Teos-Sığacıktır. Bu bölgeye İzmir havalimanından rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Didim’den başlayıp, Güllük Körfezindeki koyları içeren bölge kalabalıktan uzaklaşmak isteyenlerin ilk tercihlerinden biri. Büyük, küçük birçok koy Güllük Körfezini çeviren dağların altında sıralanmış. Karasu Koyu, Ardıçlıgil koyu, Yarım Liman, Çam Liman, Yamandi Koyu, Harputlu Koyu ve Güvercinlik Koyu bölgede ziyaret edilmesini önerdiğimiz koylardan bazıları.
Bodrum yarımadasının batı sahillerini keşfe Turgutreis Marina veya Yalıkavak Marina’dan başlayabilirsiniz. Yalıkavak, Gümüşlük, Çatal Ada, Turgutreis etrafındaki koyları ziyaret edebilir, berrak suların tadını çıkarabilirsiniz. Seyir açısından dikkat gerektiren bir bölge olması sebebiyle havayı ve rüzgar koşullarını iyi dinlemeli, yola çıkmadan önce harita kontrollerinizi yapmayı ihmal etmemelisiniz.
2. Karia Kıyıları
Karia sahili, Kuzey’de İyonya ve Doğu’da Likya sahili ile komşudur. Bodrum Yarımadası Güney sahilleri, Datça ve Marmaris arasında değişen dağlık ve yeşil kıyı şeridi ile Karia kıyıları, son zamanlarda Türkiye’deki en popüler yelken ve gulet kiralama noktalarından biri haline geldi.
Bölgedeki rahat yelken koşulları, muhteşem koyları, kumlu plajları, ünlü kaya mezarları, bölgenin zengin ve antik kültürü bu bölgeyi çekici kılan sebeplerden bazıları.
Bodrum yarımadası Güney Sahillerini ziyaret etmek istiyorsanız Bodrum Milta Marina’dan gezinize başlayabilirsiniz. Bu kıyı şeridi Güney’e bakan koylardan oluştuğu için Kuzey’den gelen rüzgarlara karşı korunaklı, bu nedenle yazın rahat bir seyir imkanı sunuyor. Eğer ilkbahar ve Sonbahar aylarında bu bölgeyi ziyaret edecekseniz Güney rüzgarlarına dikkat etmekte fayda var. Akyarlar, Karaincir, Gümbet, Ortakent, Bitez, Kargıcık Bükü, Çökertme, Akbük bölgede ziyaret edilmesi gereken önemli noktalar.
Gökova Körfezi Karia sahillerinin bir başka cennet bölgesi. Buradaki koylar mavi ve yeşilin her tonunu birarada barındırmasıyla tam bir cennet. Koyların birbirine yakın ve korunaklı olması rahat bir seyir sağlıyor. Bu bölgede koylar çevresindeki sığ alanlara dikkat etmeli mutlaka haritadan çalışarak yola çıkmalısınız. Sedir adası, Çanak koyu, Hırsız Koyu, İngiliz Limanı, Küçük Çatı Koyu, Büyük Çatı Koyu ziyaret ettiğinize asla pişman olmayacağınız doğal güzellikler.
Datça yarımadası Güney sahilleri masmavi sularıyla birçok gezgini kendine hayran bırakıyor. Palamutbükü, Hayıtbükü, Kargı koyu, Karaincir koyu, İnce Burun ve Çiftlik Koyu ise Datça’nın en çok tercih edilen koyları.
Hisarönü ve Yeşilova Körfezi içerisinde yer alan Selimiye, Bozburun, Orhaniye, İnbükü, Söğüt Limani, Datbükü ve daha birçok koy ise Marmaris’te keşfedilmeyi bekliyor.
3. Batı Likya Kıyıları
Marmaris’ten Göcek ve Fethiye’ye uzanan kısım Batı Likya sahilleri olarak bilinir. Likya sahili, yüksek dağ sıralarıyla doludur. Tüm Türkiye kıyıları boyunca en etkileyici dağ, kayalık ve dağ geçitlerini bu bölgede görebilirsiniz.
Marmaris’te genelde ormanlarla kaplı yüksek dağların arasında birbirinden güzel koylar yer alır. Koylarda derinlikler fazla olduğu için kıyılara yaklaştıkça rahat bir şekilde demirle imkanı bulabilirsiniz. Yaz döneminde tur teknelerinin de etkisiyle koylarda yoğunluklar yaşanabilir. Kadırga Koyu, Turunç, İçmeler, Kumlubük gibi birçok güzel koy bu bölgede keşfedilmeyi bekliyor.
Göcek Körfezi irili ufaklı adaların, yemyeşil ağaçlarla kaplı dağların arasına gizlenmiş onlarca mükemmel koyun birarada bulunduğu bir cennet. Bu koyların bir kısmına karadan ulaşım olmaması nedeniyle doğal güzelliklerini korumayı başarmış. Bazı koylarda restoranlar bulunurken bazılarında tamamen doğayla baş başa mükemmel manzaraların tadını çıkarabilirsiniz. Dalaman havalimanından Göcek Limanına rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Göbün, Sıralıbük, Boynuzbükü, Göcek Adası, Sarsala Koyu, Yassıca Adalar ve Tersane Koyu bölgedeki en popüler koylar
Fethiye Körfezi de yelken turizmi açısından oldukça yoğun bölgelerden biri. Açıklarda derinlikler fazla olduğu için koyların kıyıya yakın noktalarında güvenli demirleme alanları bulabilirsiniz. Koylar genelde çam ormanları ve zeytin ağaçları ile kaplı. Genelde çok sert rüzgarlara rastlanmaz. Batı, kuzeybatı ağırlıklı yaz rüzgarları öğlene doğru çıkar, gün batmadan etkisini kaybeder. Küçük Kargı Koyu, Fethiye, Turunç Pınarı Koyu, Gemiler Adası, Soğuksu Limanı, Ölüdeniz mutlaka görülmesi gereken yerlerden bazıları
4. Doğu Likya Kıyıları
Fethiye’den Kaş, Finike ve Antalya’ya kadar uzanan kısım Doğu Likya kıyıları olarak bilinir. Doğu Likya sahili, Karia kıyılarına göre daha az girintilidir. Batı Likya kıyıları gibi arazisi oldukça dağlık ve erişilmezdir.
Aperlae, Myra, Kale, Olympos ve Phaselis gibi birçok antik kentin kalıntılarını da yelkenlinizle keşfedebilirsiniz.
Kaş ve Antalya arasında özellikle yaz aylarında düşük rüzgarlar görülebilir. Ilıman ve sıcak bir iklime sahip olan bölgede, genelde öğleden sonra rüzgar çıkar. Güneybatı-Batı yönlerinden eser. Temmuz-Ağustos ayları bölgenin en sıcak aylarıdır. Kaş tarihi kalıntıları, berrak koyları, doğal güzellikleriyle yelkencilerin yoğunlukla tercih ettiği bölgelerden biri. Gittiğiniz her koyda denizin rengine hayran olacak, doğanın bize sunduğu bu güzelliklere inanamayacaksınız.
Fethiye körfezi korunaklı bir bölge olması nedeniyle güçlü Meltem rüzgarları nadiren görülür. Bölge yaz aylarında oldukça kalabalıktır. İlkbahar ve Sonbahar aylarında ziyaret etmek daha doğru bir tercih olacaktır.
Hangi bölgeyi seçerseniz seçin Türkiye sahil şeridine hayran kalacak, kristal suların arasında süzülmenin keyfine varacak ve muhteşem doğanın tadını çıkaracaksınız.
Antik kentleri, adaları ve altın kumlu sahilleri tekneyle keşfetmek için daha fazla beklemeyin deriz.
Rüzgarınız bol olsun :)
Comments